Nezaměstnanost

OSVČ a Úřad práce 2026 — evidence, podpora a podmínky

Připravil Egor Nefedov

Může se OSVČ zaregistrovat na Úřadu práce? Podmínky evidence, jak se počítá podpora v nezaměstnanosti z podnikání a přechod OSVČ na zaměstnance.

Může se OSVČ zaregistrovat na Úřadu práce?

Ano, ale pouze za splnění klíčové podmínky: musíte ukončit nebo přerušit živnostenské oprávnění. Nelze být současně evidován na ÚP jako uchazeč o zaměstnání a podnikat jako OSVČ.

Upozornění

Přerušení nebo ukončení živnosti musíte oznámit živnostenskému úřadu před registrací na ÚP. Úřad práce si tuto skutečnost ověřuje v registru živnostenského podnikání.

Podmínky evidence na ÚP pro bývalé OSVČ

  1. Ukončení nebo přerušení živnosti — zápis na živnostenském úřadě
  2. Podání žádosti o zprostředkování zaměstnání na příslušném ÚP — ideálně do 3 pracovních dnů po skončení podnikání; pak vás úřad zařadí do evidence i podporu přizná ode dne následujícího (§ 26 odst. 1, § 42 odst. 4)
  3. Doložení doby pojištění — potvrzení od OSSZ o placení sociálního pojištění
  4. Součinnost s ÚP — docházení na schůzky, přijímání nabídek zaměstnání

Reklama

Nárok na podporu v nezaměstnanosti

Pro vznik nároku na podporu v nezaměstnanosti musíte v posledních 2 letech získat alespoň 12 měsíců důchodového pojištění. Doba podnikání jako OSVČ se do této doby počítá, pokud jste řádně platili zálohy na sociální pojištění.

Jak se počítá výše podpory z podnikání

U bývalých OSVČ se podpora počítá z vyměřovacího základu pro sociální pojištění, nikoli z obratu:

Sazba z vyměřovacího základuDo 52 letNad 52 let
80 %1.–2. měsíc1.–3. měsíc
50 %3.–4. měsíc4.–6. měsíc
40 %Zbytek podpůrčí dobyZbytek podpůrčí doby

Podpora činí nejvýše 38 537 Kč měsíčně (pro žádosti v roce 2026).

Informace

Pokud jste jako OSVČ platili pouze minimální zálohy (u hlavní činnosti 5 005 Kč měsíčně v roce 2026), bude váš vyměřovací základ nízký a podpora odpovídajícím způsobem nižší. Vyměřovací základ činí nejméně 55 % daňového základu ze samostatné činnosti (§ 5b zákona č. 589/1992 Sb.), podpora se počítá z posledního vyměřovacího základu přepočteného na měsíc (§ 50 odst. 2 zákona o zaměstnanosti).

Podpůrčí doba

Délka vyplácení podpory závisí na věku ke dni podání žádosti:

  • Do 52 let: 5 měsíců
  • Nad 52 do 57 let: 8 měsíců
  • Nad 57 let: 11 měsíců

Ukončení vs. přerušení živnosti

Ukončení živnostiPřerušení živnosti
Živnostenský listZanikáZůstává platný
Obnovení podnikáníNové ohlášeníOznámení o pokračování
Evidence na ÚPMožnáMožná
Doporučeno kdyžNeplánujete se k podnikání vracetChcete se vrátit k podnikání

Přechod OSVČ na zaměstnance

Pokud plánujete po ukončení podnikání přejít do zaměstnaneckého poměru, zvažte:

  • Rekvalifikace — ÚP nabízí bezplatné rekvalifikační kurzy
  • Souběh — jako zaměstnanec si můžete ponechat živnost (nemusíte být na ÚP)

Naopak překlenovací příspěvek (§ 114 zákona o zaměstnanosti) slouží opačnému směru: dostane ho uchazeč, který s příspěvkem úřadu práce na společensky účelné pracovní místo zahajuje podnikání — na provozní náklady až 5 měsíců.

Pokud nemáte nárok na podporu

I bez nároku na podporu v nezaměstnanosti se vyplatí evidence na ÚP:

  • Stát za vás platí zdravotní pojištění
  • Máte přístup k nabídkám práce a rekvalifikacím
  • Můžete žádat o superdávku a další sociální dávky
  • Doba evidence se počítá jako náhradní doba důchodového pojištění v rozsahu 80 % (bez podpory jen omezeně — celkem nejvýše 3 roky, před 55. rokem nejvýše 1 rok)

Často kladené otázky

Mohu si při evidenci na ÚP přivydělat?

Ano, ale jen v pracovním poměru nebo na dohodu o pracovní činnosti s výdělkem nejvýše do poloviny minimální mzdy (11 200 Kč v roce 2026) a po tu dobu se nevyplácí podpora (§ 25 odst. 3, § 44 odst. 3). Podnikat jako OSVČ ani pracovat na dohodu o provedení práce v evidenci nelze.

Co když jsem platil jen minimální zálohy?

Podpora se vypočte z minimálního vyměřovacího základu. Výše bude nízká, ale nárok na evidenci a další výhody (zdravotní pojištění hrazené státem) zůstává.

Mohlo by vás zajímat

Reklama

Reklama: mBank

Partnerská nabídka mBank. Za nákup nebo sjednání přes tento odkaz může provozovatel webu získat provizi.

Našli jste chybu nebo zastaralý údaj? Napište nám — prověříme ho podle zákona a článek opravíme. Jak opravujeme

Upozornění: Informace v tomto článku mají výhradně informativní charakter a nepředstavují právní poradenství. Vycházíme z platné legislativy ČR a oficiálních zdrojů (MPSV, ČSSZ, Úřad práce ČR). Pro závazná rozhodnutí doporučujeme konzultaci s příslušným úřadem.