Zdravotní postižení

Invalidní důchod a práce 2026 — kolik si můžete přivydělat

Připravil Egor Nefedov

Můžete pracovat při invalidním důchodu? V roce 2026 neexistuje strop na přivýdělek, ale podmínky se liší podle stupně. Přečtěte si vše o daních a vlivu na přezkum.

Lze pracovat při invalidním důchodu?

Ano. V České republice neexistuje žádný strop na přivýdělek pro příjemce invalidního důchodu — a to u žádného ze tří stupňů. Můžete být zaměstnaní, podnikat jako OSVČ nebo kombinovat obojí.

Informace

Právní základ: zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Zákon nestanoví žádné omezení výše příjmu při pobírání invalidního důchodu.

Podmínky podle stupně invalidity

StupeňPokles prac. schopnostiPráce bez omezení příjmuNa co dát pozor
1. stupeň35–49 %AnoOčekává se určitá pracovní aktivita
2. stupeň50–69 %AnoPráce jen s podstatnými omezeními
3. stupeň70 % a víceAnoPráce jen za zcela mimořádných podmínek

Formálně zákon nerozlišuje pravidla přivýdělku podle stupně. Rozdíl je v tom, jak posudkový lékař Institutu posuzování zdravotního stavu (IPZS) při kontrolní prohlídce hodnotí vaši skutečnou schopnost pracovat.

Reklama

Vliv práce na přezkum invalidity

Pravidelná práce sama o sobě není důvodem ke snížení stupně invalidity. Posudkový lékař hodnotí zdravotní stav, nikoliv výši příjmu. Přesto platí:

  • Pokud pracujete na plný úvazek bez omezení, může to být signál, že se váš zdravotní stav zlepšil
  • Při kontrolní prohlídce se posuzují lékařské zprávy, ne výplatní pásky
  • Doporučujeme mít aktuální lékařskou dokumentaci, která prokazuje přetrvávající omezení
Tip

Pokud pracujete navzdory zdravotním omezením (např. s úpravou pracoviště nebo kratším úvazkem), uveďte to při kontrolní prohlídce. Posudkový lékař by měl zohlednit podmínky, za kterých práci vykonáváte.

Daňové dopady

Sleva na dani pro poživatele invalidního důchodu

Stupeň invalidityRoční sleva na dani
1. a 2. stupeň2 520 Kč
3. stupeň5 040 Kč
Držitel průkazu ZTP/Pdalších 16 140 Kč

Zdanění příjmu z práce

  • Mzda i důchod podléhají běžným pravidlům zdanění
  • Invalidní důchod je osvobozen od daně až do výše 36násobku minimální mzdy ročně (v roce 2026 do 806 400 Kč; § 4 odst. 1 písm. g) zákona o daních z příjmů)
  • Na výdělek ze zaměstnání nebo podnikání se vztahuje standardní sazba daně 15 %, z části ročního základu daně nad 1 762 812 Kč (36násobek průměrné mzdy) 23 %

Práce a sociální pojištění

Pokud pracujete při invalidním důchodu:

  • Odvádíte sociální a zdravotní pojištění jako každý zaměstnanec
  • Odpracované roky se započítávají do nároku na starobní důchod a do jeho výše
  • Vyšší příjmy mohou v budoucnu zvýšit váš výpočtový základ pro starobní důchod

Pokud nepracujete, záleží na stupni: doba pobírání invalidního důchodu 3. stupně je sama náhradní dobou pojištění až do důchodového věku (§ 5 odst. 2 písm. e) zákona č. 155/1995 Sb.; do výše důchodu se ale náhradní doby počítají jen v rozsahu 80 %). U 1. a 2. stupně náhradní dobou není — doba bez zaměstnání se do starobního důchodu nezapočítá, pokud nejste vedeni v evidenci úřadu práce nebo nepečujete o závislou osobu.

Praktická doporučení

  1. Informujte ČSSZ o zahájení pracovní činnosti — není to povinnost, ale předejdete nedorozuměním
  2. Uchovávejte lékařské zprávy — při přezkumu prokazujete zdravotní stav, ne pracovní výkon
  3. Zvažte formu práce — dohoda o provedení práce s odměnou pod 12 000 Kč měsíčně u jednoho zaměstnavatele (v roce 2026) nezakládá účast na pojištění, takže z ní neplatíte sociální ani zdravotní pojištění (§ 7a zákona č. 187/2006 Sb.); taková práce se ale ani nezapočítá jako doba pojištění pro starobní důchod
  4. Konzultujte se zaměstnavatelem úpravy pracovního místa — máte na ně nárok

Mohlo by vás zajímat

Zdroje

Reklama

Reklama: LékárnaAVE.cz

Partnerská nabídka LékárnaAVE.cz. Za nákup nebo sjednání přes tento odkaz může provozovatel webu získat provizi.

Našli jste chybu nebo zastaralý údaj? Napište nám — prověříme ho podle zákona a článek opravíme. Jak opravujeme

Upozornění: Informace v tomto článku mají výhradně informativní charakter a nepředstavují právní poradenství. Vycházíme z platné legislativy ČR a oficiálních zdrojů (MPSV, ČSSZ, Úřad práce ČR). Pro závazná rozhodnutí doporučujeme konzultaci s příslušným úřadem.