Nemocenské

Nemocenská a další příjem 2026 — můžu pracovat na neschopence?

Připravil Egor Nefedov

Pravidla pro práci během nemocenské v roce 2026. Co je zakázané, jaké jsou výjimky pro DPP, sankce za porušení a jak ČSSZ kontroluje pojištěnce.

Základní pravidlo: zakázaná výdělečná činnost

Během pracovní neschopnosti máte zakázáno vykonávat výdělečnou činnost, ze které jste nemocensky pojištěni. Podle § 16 písm. a) zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, nenáleží nemocenská za dobu, kdy v pojištěné činnosti, ze které ji dostáváte, pracujete nebo osobně vykonáváte samostatnou výdělečnou činnost. Porušení má vážné následky.

Upozornění

Zákaz se vztahuje na činnost, ze které vám plyne nemocenské pojištění. Práce u zaměstnavatele, který vás nahlásil jako práce neschopného, je vždy zakázána. Porušení může vést ke ztrátě nemocenské i výpovědi.

Co přesně je zakázáno

  • Práce u zaměstnavatele, u kterého jste na neschopence
  • Jakákoli výdělečná činnost, pokud je v rozporu s léčebným režimem
  • Podnikání jako OSVČ, pokud jste z této činnosti nemocensky pojištěni
  • Práce v jiném zaměstnání, ze kterého jste také nemocensky pojištěni a pobíráte z něj nemocenskou — za dny, kdy v něm pracujete, z něj nemocenská nenáleží

Reklama

A co DPP na neschopence?

Toto je nejčastější otázka. Situace závisí na tom, odkud čerpáte nemocenskou:

Jste na neschopence ze zaměstnání a máte DPP jinde

Pokud máte DPP u jiného zaměstnavatele a příjem z ní je nižší než 12 000 Kč (nejste z ní nemocensky pojištěni), teoreticky zákon přímo nezakazuje tuto činnost. Ale pozor:

  • Nesmíte porušit léčebný režim stanovený lékařem
  • Nesmíte vykonávat činnost, která by zhoršovala váš zdravotní stav
  • ČSSZ může posoudit výkon práce jako porušení režimu

Jste na neschopence z DPP

Nesmíte pracovat u zaměstnavatele, u kterého jste na neschopence. U jiného zaměstnavatele platí stejná pravidla jako výše.

Informace

V praxi je jakákoli práce během neschopenky riziková. I když zákon explicitně nezakazuje práci u jiného zaměstnavatele bez nemocenského pojištění, kontrola ČSSZ může situaci vyhodnotit jako porušení režimu.

OSVČ na neschopence

Pokud jste OSVČ s dobrovolným nemocenským pojištěním a čerpáte nemocenskou, nesmíte vykonávat podnikatelskou činnost. To zahrnuje:

  • Osobní výkon práce pro klienty
  • Aktivní vedení podnikání
  • Fakturace za práci vykonanou v době neschopnosti

Pasivní příjmy (pronájem, automatizované procesy) ale nejsou výkonem činnosti.

Jak ČSSZ kontroluje

Česká správa sociálního zabezpečení provádí kontroly dodržování léčebného režimu:

  1. Kontroly na adrese — úředníci OSSZ navštíví adresu uvedenou na neschopence
  2. Kontroly u zaměstnavatele — ověření, zda nepracujete
  3. Křížová kontrola — porovnání dat z registru pojištěnců a mzdových údajů
  4. Podněty — od zaměstnavatele, kolegů nebo třetích osob

Sankce za porušení

PorušeníDůsledek
Práce u zaměstnavatele na neschopenceZtráta nemocenské, možná výpověď
Porušení léčebného režimuKrácení nebo odnětí nemocenské ode dne porušení až do konce neschopnosti (§ 125 zákona č. 187/2006 Sb.; pevné procento zákon nestanoví)
Opakované porušeníOdebrání nemocenské + postihy ze strany zaměstnavatele
Neoprávněné čerpáníPovinnost vrátit vyplacené dávky

Podrobnosti o sankcích najdete v článku porušení neschopenky.

Výjimky a povolené činnosti

Některé aktivity během neschopnosti nejsou považovány za výdělečnou činnost:

  • Péče o domácnost a rodinu
  • Studium (pokud nebrání léčbě)
  • Správa vlastního majetku (nikoliv aktivní podnikání)
  • Jednorázový prodej vlastních věcí
Tip

Pokud si nejste jistí, zda konkrétní aktivita je v souladu s léčebným režimem, poraďte se s ošetřujícím lékařem. Lékař může v neschopence uvést konkrétní omezení a povolené aktivity.

Praktické rady

  1. Nedělejte to — riziko ztráty nemocenské a pracovněprávních důsledků je vysoké
  2. Dodržujte léčebný režim — vycházky pouze ve stanovených hodinách
  3. Hlaste změny — změnu místa pobytu si předem nechte povolit ošetřujícím lékařem a v prvních 14 dnech neschopnosti o ní informujte i zaměstnavatele (§ 64 odst. 1 písm. i) a o) zákona č. 187/2006 Sb.)
  4. Řešte finanční situaci jinak — zvažte superdávku, jejíž složka na bydlení nahradila příspěvek na bydlení

Mohlo by vás zajímat

Zdroje

Reklama

Reklama: Mutumutu (KB Pojišťovna)

Partnerská nabídka Mutumutu (KB Pojišťovna). Za nákup nebo sjednání přes tento odkaz může provozovatel webu získat provizi.

Opravy v článku

  • 13. října 2026: Opravili jsme sankci za porušení léčebného režimu: nemocenská se nekrátí „až o 50 %“. Podle § 125 zákona č. 187/2006 Sb. ji OSSZ může krátit nebo odejmout ode dne porušení až do skončení neschopnosti, při níž k porušení došlo, a pevné procento zákon nestanoví.
  • 13. října 2026: Opravili jsme výčet zákazů: zákon nerozlišuje „stejný typ činnosti“ u jiné dohody. Podle § 16 písm. a) zákona č. 187/2006 Sb. nenáleží nemocenská z té pojištěné činnosti, ve které během neschopnosti pracujete. Upřesnili jsme také, že změnu místa pobytu musí předem povolit ošetřující lékař.

Našli jste chybu nebo zastaralý údaj? Napište nám — prověříme ho podle zákona a článek opravíme. Jak opravujeme

Upozornění: Informace v tomto článku mají výhradně informativní charakter a nepředstavují právní poradenství. Vycházíme z platné legislativy ČR a oficiálních zdrojů (MPSV, ČSSZ, Úřad práce ČR). Pro závazná rozhodnutí doporučujeme konzultaci s příslušným úřadem.