Důchody

Důchod po rozvodu 2026 — jak rozvod ovlivní váš důchod

Připravil Egor Nefedov

Jak rozvod ovlivní starobní důchod, vdovský důchod a náhradní doby pojištění za péči o děti. Praktický přehled dopadů rozvodu na důchodové nároky v roce 2026.

Ovlivní rozvod výši mého důchodu?

Dobrá zpráva: rozvod nemá přímý vliv na výši vašeho starobního důchodu. Důchod se počítá výhradně z vašich vlastních dob pojištění a vyměřovacích základů. Manželský stav nehraje při výpočtu žádnou roli.

Rozvod má ale důsledky pro pozůstalostní důchody a nepřímo může ovlivnit vaši finanční situaci v důchodu.

Vliv rozvodu na jednotlivé typy důchodů

Typ důchoduVliv rozvodu
Starobní důchodŽádný — počítá se z vlastních příjmů a dob
Předčasný důchodŽádný — stejný výpočet jako u starobního
Invalidní důchodŽádný — závisí pouze na vlastním pojištění
Vdovský/vdovecký důchodZtrácíte nárok — po rozvodu nevzniká
Sirotčí důchodBeze změny — nárok dítěte trvá bez ohledu na rozvod rodičů
Upozornění

Nejzásadnější dopad rozvodu: rozvedený manžel/ka nemá nárok na vdovský/vdovecký důchod po úmrtí bývalého partnera. Tento nárok mají pouze osoby, které byly v den úmrtí manželi.

Reklama

Ztráta nároku na vdovský důchod

Vdovský (vdovecký) důchod tvoří základní výměra 4 900 Kč plus 50 % procentní výměry starobního důchodu (nebo invalidního důchodu 3. stupně), na který měl zemřelý nárok — nejméně však 2 450 Kč procentní výměry, celkem tedy nejméně 7 350 Kč měsíčně. Po rozvodu o tento potenciální nárok přicházíte: pokud se rozvedete a bývalý manžel či manželka zemře, žádný pozůstalostní důchod vám nenáleží. Konkrétní výši si spočítáte v kalkulačce vdovského důchodu.

Nové manželství vdovy nebo vdovce

Pozor na obrácenou situaci: pokud už vdovský nebo vdovecký důchod pobíráte a uzavřete nové manželství, nárok tím zaniká (§ 50 odst. 5). Nový sňatek je definitivní — pozdější rozvod nebo ovdovění v novém manželství původní nárok neobnoví.

Péče o děti a náhradní doby

Rozvod neovlivňuje započtení náhradních dob za péči o dítě:

  • Péče o dítě do 4 let věku se jako náhradní doba započítává tomu rodiči, který o dítě skutečně pečoval
  • Po rozvodu se tato doba započítá rodiči, kterému bylo dítě svěřeno do péče
  • Pokud o dítě ve stejné době pečovalo víc osob, započte se doba jen jedné z nich — té, která pečovala v největším rozsahu; dohodou rodičů to zákon neurčuje
SituaceKomu se započítá
Dítě svěřeno matceMatce
Střídavá péčeJen jednomu z rodičů — tomu, kdo pečoval v největším rozsahu
Dítě svěřeno otciOtci
Informace

Doba péče o dítě do 4 let je náhradní dobou pojištění podle § 5 odst. 2 písm. c) zákona č. 155/1995 Sb. Do výpočtu procentní výměry důchodu se — na rozdíl od většiny ostatních náhradních dob — započítává plně, tedy ze 100 % (§ 34 odst. 2).

Finanční dopady rozvodu na důchod

I když rozvod přímo neovlivní výpočet důchodu, může mít nepřímé důsledky:

  1. Vyšší náklady na bydlení — ztráta úspor ze sdílené domácnosti
  2. Přerušení kariéry — při péči o děti po rozvodu mohou chybět roky pojištění
  3. Nižší příjmy — samoživitelé často pracují na zkrácený úvazek
  4. Absence vdovského důchodu — chybějící „záchranná síť“ ve stáří

Co dělat pro zajištění důchodu po rozvodu

  • Zkontrolujte ELDP — ověřte, že máte správně evidované doby pojištění
  • Dobrovolné pojištění — za období bez příjmů se můžete dobrovolně přihlásit
  • Doplňkové penzijní spoření — vytvořte si vlastní finanční polštář
  • Majetkové vyrovnání — při rozvodu vyjednejte spravedlivé vypořádání SJM
Tip

Při rozvodu se důchodové nároky nedělí mezi manžele (na rozdíl od některých jiných zemí). Každý si odnáší svůj vlastní důchod. O to důležitější je mít vlastní dostatečnou dobu pojištění.

Informace

Od 1. ledna 2027 mohou manželé a partneři dobrovolně sdílet vyměřovací základy: výdělky obou za celé kalendářní roky trvání svazku (od roku následujícího po sňatku) se sečtou a každému se započte polovina. Společné prohlášení na předepsaném tiskopisu s úředně ověřenými podpisy je nutné doručit správě sociálního zabezpečení nejpozději poslední den trvání manželství (nebo v den sepsání žádosti o starobní důchod toho, kdo žádá dřív). Po rozvodu už ho podat nejde. Podrobnosti uvádí ČSSZ.

Informace
Právní základ: zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, §§ 49–52 (vdovský a vdovecký důchod); zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, §§ 755–770 (rozvod manželství).

Zdroje

Mohlo by vás zajímat

Opravy v článku

  • 13. října 2026: Opravili jsme tvrzení, že se rodiče mohou dohodnout, komu se započte náhradní doba za péči o dítě do 4 let. Zákon ji při souběžné péči započítává jen jedné osobě — té, která o dítě pečovala v největším rozsahu.

Našli jste chybu nebo zastaralý údaj? Napište nám — prověříme ho podle zákona a článek opravíme. Jak opravujeme

Upozornění: Informace v tomto článku mají výhradně informativní charakter a nepředstavují právní poradenství. Vycházíme z platné legislativy ČR a oficiálních zdrojů (MPSV, ČSSZ, Úřad práce ČR). Pro závazná rozhodnutí doporučujeme konzultaci s příslušným úřadem.