Zdravotní postižení

Příspěvek na péči pro seniory nad 80 let 2026 — částky a jak žádat

Připravil Egor Nefedov

Příspěvek na péči pro seniora nad 80 let: aktuální částky podle zákona, jak se určuje stupeň závislosti, co čekat od sociálního šetření a jak podat žádost.

Příspěvek na péči pro seniory — základní přehled

Příspěvek na péči je pravidelná měsíční dávka určená osobám, které kvůli zdravotnímu stavu potřebují pomoc druhé osoby. Věk sám o sobě na výši dávky nic nemění — rozhoduje stupeň závislosti. U lidí nad 80 let ale bývá zjištěná míra závislosti zpravidla vyšší, a tím i přiznaná částka.

Příspěvek je upraven zákonem č. 108/2006 Sb. o sociálních službách a vyplácí jej Úřad práce ČR. Částky pro všechny věkové skupiny a postup žádosti shrnuje přehled příspěvek na péči 2026; nejčastější stupeň u seniorů rozebírá článek příspěvek na péči 3. stupeň 2026.

Výše příspěvku pro seniory v roce 2026

Pro každého žadatele staršího 18 let platí stejné částky bez ohledu na věk (§ 11 odst. 2 zákona č. 108/2006 Sb.):

Stupeň závislostiNezvládané potřebyMěsíční výše 2026
I. stupeň — lehká závislost3–4 z 101 300 Kč
II. stupeň — středně těžká5–6 z 105 400 Kč
III. stupeň — těžká7–8 z 1014 800 Kč
IV. stupeň — úplná9–10 z 1027 000 Kč doma, 23 000 Kč v domově pro seniory či jiné pobytové službě
Tip
Nevíte, jaký stupeň čekat? Orientační test stupně závislosti projde s vámi deset základních životních potřeb a ukáže pravděpodobný stupeň i měsíční částku.

Rozdíl mezi 23 000 a 27 000 Kč existuje jen ve IV. stupni. Senior v I. až III. stupni dostane stejnou částku doma i v domově pro seniory. Částky pro děti do 18 let a zvýšení o 2 000 Kč najdete v hlavním přehledu příspěvku na péči 2026.

Upozornění

Oprava dřívější verze tohoto článku. Do září 2026 tu bylo uvedeno, že senioři nad 80 let mají v I. stupni nárok na zvýšenou částku 2 200 Kč a na zjednodušené posuzování. To se nezakládá na zákoně — § 11 zákona č. 108/2006 Sb. žádnou věkovou hranici 80 let nezná a zvýšení o 2 000 Kč podle § 12 náleží pouze nezaopatřeným dětem do 18 let a rodičům pečujícím o dítě do 18 let s příjmem pod dvojnásobkem životního minima. Omlouváme se za chybu.

Odkud se vzala „hranice 80 let“

Jediná zmínka o 80 letech je v přechodném ustanovení § 120 odst. 4 zákona o sociálních službách. Šlo o převod ze starého systému k 1. lednu 2007: částečně bezmocní lidé nad 80 let, o které tehdy pečoval někdo s „příspěvkem při péči o blízkou osobu“, dostali po přechodu na nový zákon příspěvek ve výši II. stupně místo I. stupně. Dnes se už nepoužívá. Kdo žádá teď, prochází běžným posouzením stupně závislosti bez ohledu na věk.

Reklama

A co příspěvek na péči nad 70 nebo nad 90 let?

Stejná pravidla platí bez ohledu na to, zda žadateli je 70, 80, nebo 90 let. Zákon č. 108/2006 Sb. nezná žádnou věkovou hranici, od které by se měnila výše příspěvku nebo způsob řízení — rozhoduje výhradně zjištěný stupeň závislosti (I. až IV.), ne konkrétní věk žadatele. Částky uvedené výše (1 300 až 27 000 Kč) proto platí stejně pro seniora nad 70, nad 80 i nad 90 let.

S přibývajícím věkem bývá vyšší pravděpodobnost, že sociální šetření a posudek zjistí vyšší stupeň závislosti — ale to je důsledek zdravotního stavu, ne věku samotného.

Pečujete o osobu blízkou nad 80 let?

Příspěvek na péči dostává senior, o kterého je pečováno, ne pečující osoba. Pokud se o rodiče nebo prarodiče nad 80 let staráte vy, přehled toho, na jaké dávky a pojištění máte jako pečující osoba nárok — ošetřovné, důchodové pojištění po dobu péče, odlehčovací služby — najdete v článku pečuji o blízkého — jaké dávky a pomoc 2026.

Zjednodušené řízení existuje, ale váže se na stav, ne na věk

Zákon zná jeden zrychlený postup, a ten se týká terminálního stavu vyžadujícího paliativní péči. Pokud žadatel doloží potvrzení podle § 21 odst. 1 písm. a) zákona o sociálních službách, považuje se po dobu 12 kalendářních měsíců ode dne podání žádosti za osobu závislou ve stupni III (těžká závislost) — a to bez sociálního šetření i bez posouzení Institutem posuzování zdravotního stavu.

Potvrzení vydává ošetřující lékař se specializací stanovenou zákonem.

Informace

Pro ostatní žadatele, včetně velmi starých, probíhá řízení standardně: sociální šetření v domácnosti a posouzení stupně závislosti Institutem posuzování zdravotního stavu (IPZS). Ten vznikl 1. ledna 2024 přeměnou posudkové služby ČSSZ, jejíž součástí zůstává, a posuzuje jak stupeň závislosti, tak invaliditu.

Kdo může být pečující osoba

O seniora pobírajícího příspěvek na péči se může starat:

  • Rodinný příslušník (dcera, syn, vnuk, manžel/ka) — nemusí žít ve společné domácnosti
  • Asistent sociální péče — například soused nebo známý, který je starší 18 let, zdravotně způsobilý a uzavře se seniorem písemnou smlouvu o poskytnutí pomoci (§ 83)
  • Registrovaný poskytovatel sociálních služeb — pečovatelská služba (kontakty podle okresů), osobní asistence, domov pro seniory
Tip

Pečující osobě blízké se doba péče počítá jako náhradní doba důchodového pojištění, pokud senior pobírá příspěvek ve II., III. nebo IV. stupni. Péče o dospělého v I. stupni se nezapočítává, u I. stupně jen péče o dítě mladší 10 let (§ 5 odst. 2 písm. d) zákona č. 155/1995 Sb.). To je důležité zejména pro osoby, které kvůli péči nepracují.

Co pro seniory platí v praxi

  • Domov pro seniory: příspěvek se dál vyplácí seniorovi, ne zařízení. Senior z něj platí domovu úhradu za péči ve výši přiznaného příspěvku (§ 73 odst. 4). Ve IV. stupni je příspěvek v pobytové službě 23 000 Kč místo 27 000 Kč, v I.–III. stupni se nemění. Adresy, kapacity a kontakty všech domovů najdete v seznamu domovů pro seniory podle okresů.
  • Pobyt v nemocnici: pokud hospitalizace trvá celý kalendářní měsíc, příspěvek se za tento měsíc nevyplácí. Byl-li senior přijat prvního dne měsíce nebo propuštěn posledního dne měsíce, o celý měsíc nejde a příspěvek náleží (§ 14a). Podrobnosti v článku příspěvek na péči a hospitalizace.
  • Terminální stav: viz zrychlený postup výše, příspěvek ve III. stupni 14 800 Kč bez čekání na posudek.
  • Zhoršení stavu: u seniorů se stav často mění rychle. Návrh na změnu výše příspěvku lze podat na Úřadu práce kdykoli (§ 23 odst. 4), proběhne nové šetření a posouzení. S podáním se nevyplatí otálet.

Příspěvek na péči a starobní důchod

Příspěvek na péči a starobní důchod se vzájemně nevylučují. Senior může pobírat obojí současně:

PříjemVliv na příspěvek na péči
Starobní důchodNemá vliv — příspěvek se nekrátí
Vdovský/vdovecký důchodNemá vliv
Superdávka (dříve příspěvek na bydlení)Nemá vliv
Příjem z práceNemá vliv

Zákon o superdávce příspěvek na péči mezi započítávané příjmy neuvádí, takže nesnižuje ani složku na bydlení v superdávce, která nahradila zrušený příspěvek na bydlení. Senior starší 68 let nebo poživatel starobního důchodu je navíc pro superdávku zranitelnou osobou.

Jak požádat o příspěvek na péči

  1. Podejte žádost na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR v místě trvalého bydliště seniora. Žádost může podat i zástupce na základě plné moci.
  2. Sociální šetření — pracovník ÚP navštíví seniora v jeho přirozeném prostředí a posoudí, které základní životní potřeby nezvládá.
  3. Posouzení zdravotního stavu — podklady se předají Institutu posuzování zdravotního stavu (IPZS).
  4. Rozhodnutí — ÚP vydá rozhodnutí. Příspěvek se přiznává od začátku kalendářního měsíce, ve kterém byla žádost podána.
Upozornění

Řízení o příspěvku na péči může trvat i několik měsíců. Příspěvek se však doplatí zpětně od začátku měsíce, ve kterém byla žádost podána. Za dřívější měsíce nenáleží, proto je vhodné žádost podat co nejdříve.

Shrnutí

  • Částky jsou pro všechny dospělé stejné bez ohledu na věk: 1 300 / 5 400 / 14 800 Kč a 23 000 nebo 27 000 Kč ve IV. stupni
  • Zvláštní sazba pro osoby nad 80 let v zákoně neexistuje
  • Příspěvek na péči nekrátí důchod a nevylučuje se s jinými dávkami
  • Pečující osoba blízká získává náhradní dobu pojištění při II.–IV. stupni
  • Žádost se podává na Úřadu práce ČR

Mohlo by vás zajímat

Zdroje

Našli jste chybu nebo zastaralý údaj? Napište nám — prověříme ho podle zákona a článek opravíme. Jak opravujeme

Upozornění: Informace v tomto článku mají výhradně informativní charakter a nepředstavují právní poradenství. Vycházíme z platné legislativy ČR a oficiálních zdrojů (MPSV, ČSSZ, Úřad práce ČR). Pro závazná rozhodnutí doporučujeme konzultaci s příslušným úřadem.